http://bgms.cit.net/site/boxtoremember.com

Три сватби и едно кръщене

Три сватби и едно кръщене

Преди няколко лета ми се наложи за една година да присъствам на три сватби и едно кръщене. Представете си как отворих гардероба си, драматично заявих: „Няма какво да облека!“, и още по-тежко , но с желание се заех със задачата да измисля подаръци, които да не са прахосъбирачки или просто поредният плик с пари.

 

Въпросът с роклите реших сравнително бързо, благодарение на няколко разпродажби и една-две обиколки до магазините за обувки. Подаръците се оказаха по-трудната задача, която ми отне време за мислене, за обикаляне по базари за ръчно изработени неща, в търсене на подходящи красиви и полезни вещи или интересни преживявания за моите скъпи приятели.

 

Първо ми хрумна идеята да изработя за приятелка младоженка номер 1 тематичен албум с дестинации с проверени идеи за добри места за хапване, интересни забележителности и проверени хотели за романтични дни, в България. Оказа се, че това не е лесна задача, защото има различни гидове, но не е 3 в 1, каквото аз исках. И така се наложи да обходя подробно няколко пътешественически блога, да събера информация от различни източници, но за най-трудната част – за визията и печата се наложи да намеря друг изпълнител. Спрях се на скреч карта с дестинации, която конструирахме седмици наред.

 

Междувременно наближаваше втората сватба, за която приятелите ни кулинари поискаха оборудване за новата си кухня. На пазара има много и различни съдове и посуда, но аз реших да им намеря нещо по темата „любов“ . И потърсих тиган във формата на сърце, форми за сладкиши, чинии, чаши...Заради този проект влязох в няколко фейсбук групи, започнах се с различни майстори на ръчно изработени съдове, а по стечение на обстоятелствата открих и всички малките фирми, които произвеждат тенджери и тигани по поръчка за хотели и ресторанти. Сдобих се с комплект от практични съдове за готвене в неочаквани форми и с книга с рецепти и с истории от кухнята на известни готвачи.

Тъкмо отметнах тази задача, и наближи времето да стана кръстница. Започнах с нова рокля, подходяща за църква. После се заех да проверя кои са най-масовите и тривиални подаръци за бебета. Оказа се, че дори тортите с памперси вече са класика, затова помолих моя приятелка да изработи комплект с чаша за вино за мама и за сок за бебе. Прибавихме хартия за писма и пликове за писма до майката до кръщелника ми, и малка книга с утешителни и забавни откровения на родители с опит. Накрая тя направи и табелка за записване на най-важните телефонни номера и инструкции за таткото, бабата и дядото, когато мама не е наблизо.

За моя радост подаръците ми улучиха вкуса на моите приятели и много гости ме попитаха за това как и кой ги е изработил. Аз разказвах през смях, че това е дълъг  разказ с елементи на откривателство и бизнес, но, ако имах възможност, щях да съм щастлива, ако някой предлагаше такава услуга на едно място. Бях научила много, докато сглобявах елемент по елемент трите подаръка за скъпи на мен хора, но те ми струваха скъпо – не толкова като пари, а като време.

Няколко години по-късно открих Box to remember, които вършат голяма част от работата вместо мен. Най-много се впечатлих от Кутия "Бебе на хоризонта", която за моя изненада включваше всичко, което аз като майка бих искала да получа като подаръци при раждането на дете. Кутия "Младоженци" от друга страна ме привлече с оригиналния избор на забавни и практични предмети, подходящи за всяка млада двойка и посланията, завързани към всеки от тях. Кутиите с оригинални подаръци с готово послание не идват от масови производители, а голяма част от тях са ръчно изработени от хора в неравностойно положение, които работят, вместо да се чувстват в тежест на
семействата си.

Затова при следващия усилен сезон на сватби, кръщенета и други партита, ще се забавлявам повече, ще се погрижа навреме за прическата си например, и ще оставя мисията „подаръци“ на специалистите.


Автор: Мая Цанева

mayatsaneva.com

Какво се случи с Box to Remember през 2019?

2 януари 2020 Измина и първата година от живота на Box to Remember! За нас тази година беше изпълнена с вълни от радости, но и трудности по пътя в търсене на правилната рецепта за устойчив бизнес с кауза! Една инициатива, предприета с много желание, вдъхновение и идеи, извървя  първите си стъпки, срещна първите си изпитания, остави първите следи в живота на много хора. А какви бяха те? Прочетете повече тук.

Коледата (не)ТРАДИЦИОННА

24 октомври 2019 Зимните празници стоплят душата и стомаха, но измъчват ума. “Подаръци, подаръци, подаръци” е повелята на празника, а изборът на най-подходящите може да се окаже тежка задача, не само от финансово естество. Как да запазим личното отношение, да бъдат нещо полезно и желано и да дадем обещание  за нещо повече - за хубави делници след празниците?

ИТ нинджа - от какво има нужда съвременният компютърен специалист?

24 септември 2019 Какво знаем за живота на ИТ нинджите? Те имат нужда от бърза мисъл и ловки ръце, за да кодират, ловят вируси и пишат приложения. Също така седят дълго зад компютъра си и социалният им живот често е оскъден. Те имат въображение и кураж и също така им се налага да разрешават ежедневни проблеми като погрешно включен рутер, да издирват изгубени документи,  или да влизат в битка с хакери, без да губят търпение. Не на последно място, имат специфично чувство за хумор, което и да не разбираме, уважаваме.

Организация на моминско и ергенско парти в 7 лесни стъпки

23 септември 2019 Планирането на тази вечер обикновено се случва в разгара на планирането на големия сватбен ден и често не остава време и фантазия за организирането на незабравима моминска/ергенска вечер. Ако все още не сте започнали да мислите за това, погледнете този основен  списък със задачи и въпроси, на които да си отговорите. 

Какво е да си част от екипа на Box to Remember?

17 септември 2019 Box to Remember работи в подкрепа на хората с различни възможности и се бори за равни права на пазара на труда. Екипът ни се състои от млади, енергични и борбени хора от глухата общност и такива с двигателни проблеми. А кои са те? Прочетете интервюто с прекрасната Нина!

Супермен - не! Супер учител!

23 август 2019 Неусетно и непреклонно новата учебна година идва и много ученици и техните родители отново ще потърсят начин да изразят своето уважение към учителите. Какво да направите, така че да изградите или заздравите връзката на ученика си с класа и учителите, да покажете ангажимента си да работите заедно с хората в образователната система за бъдещето на детето си?

5 причини да се обърнете към Box to Remember за оригинален корпоративен подарък

16 август 2019 Изборът на оригинален корпоративен подарък, който да не е безполезен, но да показва лично отношение и да подсили взаимния ангажимент между компанията и получателя, става все по-труден, нали?

Подаръците създават преживявания

14 август 2019 Всъщност в океана от стоки и услуги, с най-голяма стойност остават тези, които създават преживяване и съхраняват спомени. Често тези подаръци или стоки, действия от ежедневието или по повод не са скъпи като парична стойност, но са безценни, защото провокират въображението и предизвикват ума да запази моментите.